Yanık rehabilitasyonu
Yanıkların en sık sebepleri ateş, haşlanma, kimyasal maddeler, elektrik ve solunum yoluyla meydana gelir. Yanığın etkileri yanığın sebebine derecesine ve yaralanma bölgesine bağlıdır. Yanıkların önlenmesi ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır fakat somut bir sonuç alınamamıştır.
Yanıkların tedavisi olduğu andan başlar, öncelikle kaza olduğu esnada orda bulunan kişiler tarafından ilkyardım yapılır.Örneğin ateş ile meydana gelen yanıklarda alev söndürülmeli ve yanık bölge üzerine soğuk su uygulanmalıdır. Ya da yanık kimyasal maddelerle oluşan yanıklarda kimyasal madde ortadan uzaklaştırılmalıdır. Daha sonrasında ise hastane süreci başlar, bu süreçte hasta tıbbi tedavi görür. Rehabilitasyon süreci ise, yine aynı şekilde hastaneye gelinen gün başlar.Rehabilitasyon sürecinin ne kadar süreceğini kesin olarak söylememeyiz. Yanık bir çok ekstremiteyi kapsıyorsa veya yanığın derecesi ağırsa çok kapsamlı ve yoğun bir rehabilitasyon gereklidir.
Yanıklarda fizyoterapinin amacı; hastanın kazadan en az fonksiyonel kayıpla kurtulmasını sağlamaktır, Bunun için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz
Kas kuvvetini korumak
Eklem hareket açıklıklarını korumak
Skar doku oluşumunu önlemek
Hava yollarının açıklığını sağlayarak solunum sıkıntılarından korumak
Yanık rehabilitasyonunda egzersizler hemen her gün yapılmalıdır. Hastanın durumuna uygun aktif egzersizler öğretilir, fakat hasta aktif egzersiz yapamayacak durumda ise, ödemi azaltmak ve yumuşak doku mobilizasyonunu sağlamak amacıyla pasif egzersizler yaptırılır. Hasta taburcu edildikten sonra rehabilitasyon süreci devam edenler yanık polikliniklerine yönlendirilir. Yanıklar uzun ve zorlu bir iyileşme sürecinden geçerler ,bu süreçte multidisipliner bir çalışma gerekir. Hastaların fonksiyonlarının en üst seviyeye ulaştırılması amaçlanır ve bunun için hedefler net bir şekilde belirlenmeli ve uygulanmalıdır.