Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi-6-Tansiyon Hastalığı
En açık tanımı ile kan basıncı olarak adlandırabileceğimiz tansiyon, damarlarımızda dolaşan kanın, damarların iç çeperine yaptığı basınç ölçümü ile belirlenmektedir. Olması gereken birimlerin altında veya üzerinde ise tansiyon hastalığısebebidir. 120/80mmHg tüm dünyada ve ülkemizde kabul edilmiş normal tansiyon birimidir. Diyastolik basınç küçük tansiyonu, sistolik basınç ise büyük tansiyonu belirlemektedir. Eğer kan basıncı genel olarak 14/90mmHg ve üzerinde seyrediyorsa bu yüksek tansiyon yani hipertansiyon göstergesi olarak kabul edilir. Ülkemizde hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastalığı oldukça yüksek olmasına karşın, sadece %60 oranında bir kesim, hastalığının farkında olmaktadır.
Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları açısından ikinci sırada tansiyon hastalığı gelmektedir. Bu oran hipotansiyon yani düşük tansiyon hastalarını da kapsayan bir orandır. 90/60mmHg ve altı tansiyon sahiplerinde tanısı konulmuş hipotansiyon, hiper tansiyonun görülme sıklığı ile karşılaştırıldığında, sadece %20 lik bir oran tutmakta ve muhtemelen uygun tedavi ile kısa sürede düzelmektedir.
Tansiyon hastalığının sebepleri genetik olabileceği gibi, yeme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı, stres, böbrek ve damar hastalıklarına da bağlı olarak gelişebilmektedir. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz ile kontrol altına alınabilse de genellikle ilaç kullanımı ile tedavi yoluna gitmek zorunda kalınmaktadır.
Tansiyon hastalığı, pek çok hastalığında sebebi olabilmektedir. Özellikle yüksek tansiyon kalp ritim bozuklukları, şiddetli baş ağrıları hatta felç ve beyin kanamasına bile yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu yüzden tansiyon hastalarının düzenli şekilde doktor kontrolünde olması ve ilaç kullanıyorsa, düzenli şekilde ilaçlarını alması, ciddi sorunları önlemek ve kişinin sağlığı açısından çok önemlidir.