Sağlık

Çocuklarda Artikülasyon Bozukluğu ve Tedavisi

Çocuklarda Artikülasyon Bozukluğu ve Tedavisi Nedir? Dil ve konuşma becerisi küçük yaşlarda edinilen deneyimlerden biridir. Bizde yazımızda artikülasyon bozukluğu: çocuklarda harfleri söyleyememe sorununu ele alacağız.

Çocuklarda Artikülasyon Bozukluğu ve Tedavisi Nedir? Artikülasyon bozukluğu: çocuklarda harfleri söyleyemem sorunu olarak tanımlanabilir. Küçük yaşlardan itibaren edilen becerilerden biri olan konuşma deneyimi aile ortamında başlar. Fakat bu durum tüm ailelerin çocuklardan aynı sonucu çıkarmaz. Çeşitli nedenlerden konuşmada bozukluklar yaşanır. Bizde yazımızda artikülasyon bozukluğu: çocuklarda harfleri söyleyememe sorunu başlığını ele alacağız. İlk önce artikülasyon nedir? Bundan biraz bahsedelim.

Artikülasyon Nedir?

Artikülasyon küçük yaşlarda başlayan çocukların seslerin, hecelerin yada kelimelerin yanlış söylenmesinden kaynaklanan problemdir. Küçük yaşlarda çocuklarda sıkça rastlanan harf ve heceleri yanlış telaffuz etme sıradan karşılanan durumlardan biridir. Genellikle 1-3 yaş arası bu durumlar çocuklarda normal karşılanabilir. Fakat bu yaştan sonra ortaya çıkan yanlış söyleme problemleri ciddiye alınması gereken bir problemdir. O zaman yazımızın devamında artikülasyon bozukluğu tedavisi başlıklı konumuzu ele alalım.

Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi

Çocuklarda karşılaşılan konuşma bozuklukları aileler tarafından dikkate alınması gereken konulardan biridir. Bu yüzden 6-7 yaşlarına gelen çocuğun halen bebeksi denilen konuşmalara devam etmesi durumunda konuşma ve dil terapistinden yardım almalıdır. Özellikle okul öncesi alınan bu gibi tedbirler çocuğun okul başarısına olumsuz etkilerini azaltacaktır.

Artikülasyon bozukluğunun nedeni tam olarak belirlenemese de genel olarak belli rahatsızlıklarda sık rastlandığı görülür. İşitme engeli, otizm, zeka geriliği yada damak yarıklığı gibi konuşma organlarında yapısal bozukluk olan çocuklarda harf ve kelimelerin telafuzu oldukça zor olmaktadır.

Artikülasyon bozukluğu sadece rahatsızlardan kaynaklanan bir sorundan meydana gelmeyebilir. Çocuğun yetiştiği aile ortamının stresli olması ve birden fazla dil kullanımı, TV , tablet kullanımına bağlı olarak iletişimin yetersiz olması ve çocuğun utangaç ve çekingen olması gibi nedenlerde konuşma bozukluğuna neden olabilir.

Artikülasyon bozukluğu erken alınan tedavi kararıyla aşılması mümkün bir sorundur. Çünkü bu şekilde devam eden çocuk yetişkin olduğunda da aynı yanlış konuşma şeklini sürdürecektir. Bu sorun genellikle çocukların kendilerini ifade etmede çekingen olmasına ve birçok şeyden soyutlanmalarına neden olur.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu