DIŞ GEBELİK HAKKINDA HİÇ BİLİNMEYENLER
Dış gebelikte döllenen yumurtanın, rahmin dışına yerleşmesi ile ortaya çıkan bu durum hamileliğin ilerlemesi ile birlikte, çekilmez bir hal alan ağrı ve kanama gibi şikayetler de görülebilmektedir. Dış gebelik hamile kalma sürecinde 4 – 5 gün içerisinde yumurtalıktan aşağı inip, rahme içerisinde döllenme işlemi sona erdikten ortalama 6 – 7 gün sonra rahim içine yerleşmesi normal hamilelik süreci olarak bilinmektedir.
DIŞ GEBELİĞİN NEDENLERİ
Kadının rahminde bulunan Fal lop tüplerinde, oluşan bir daralma veya tıkanmaya neden olan bir zedelenme bu normal hamilelik akışını bozarak dış gebeliğe neden olabilmektedir. . Tespit edilen tüm bu nedenlere rağmen çoğu kez yumurtanın neden rahimde değil de tüpte yerleşmiş olmasının cevabı kesin ve net olarak bilinmiyor.
DIŞ GEBELİK NASIL ANLAŞILIR?
En çok hamileliğin 4. – 10. haftası arasında görülen dış gebelik durumun tam olarak anlaşılması ve hastaya kesin tanı kona bilmesi için öncelikle hamilelik testi yapılmalıdır. Hamilelik testlerinin sonucunun pozitif çıkması durumunda diğer aşamaya geçilir. Oda bu tanının konabilmesi ve dış gebelik konusu hakkında kesin bir bilgi elde etmek için kan testi de yaptırmak gerekir. Kan testinde çıkan sonuç pozitif ise Vajinan ultrason hamileliğin olup olmadığı kesin bir sonuç elde edilmesini sağlayacaktır. Ama tüm bunlar yinede dış gebelik teşhisi,si için yeterli değildir. Eğer kadının durumu buna müsait değil ise; tüplerin incelemesi için laparoskopi yapılmaktadır. Bu şekilde dış gebelik olup olmadığı hakkında kesin ve net bir bilgi elde edilmiş olur. Bu durumun geç fark edilmesi ciddi sağlık sorunları kadar bazı durumlarda ölüme sebebiyet verebilmektedir.