Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi-5-Şeker Hastalığı
Diyabet, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi boyutlarda görülen bir hastalıktır. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir. Genel görüş olarak obezite ve bağışıklık sistemindeki zayıflama, ana sebebi olarak görülür. Tıbbi olarak tam nedeni bilinmemektedir. Hastalanıldığında tedavisi yoktur ve kronik olarak ömür boyu süren bir tedavi gerektirir. Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları olarak %32,8 gibi bir oran ile ilk sırayı almaktadır. Bu durum dünyada da neredeyse benzer oranlara sahiptir.
Diyabet hastalığının iki şekli görülmektedir. İlkinde hormon yetersizliği ikincisinde ise hormonun kalitesizliği ana etkenlerdir. Besinler sindirim sisteminde parçalanır. Bağırsaklarda açığa çıkan glikoz emilerek, kan dolaşımına karışır ve glikoz hücrelere taşınır. Pankreas salgı bezi olarak insülin hormonu salgılar. Bu hormon kandaki şekerin hücrelere taşınmasından sorumludur. İşte burada, kandaki şeker miktarı artış gösterir ve hücrelere taşınamaz ise şeker hastalığı ortaya çıkar.
Diyabet tip I olarak adlandırılan hastalık, pankreasın insülin hormonu salgılamaması ya da yetersiz miktarda salgılamasından kaynaklanır. Genellikle bu durum genç insanlarda görülür. Diyabetiklerin yaklaşıkkadarı tip I diyabet hastasıdır. Dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam sebebiyle meydana geldiği düşünüldüğünde, çocuklar için beslenmenin ne kadar önemli olduğu, daha iyi anlaşılabilmektedir. En önemli tedavisi, ömür boyu harici insülin hormonu alınmasıdır.
Tip II diyabet ise daha çok 40 yaş üzerindeki insanlarda kendini gösterir. Pankreas insülin salgılar, ancak yapısal tahribattan dolayı kalitesi düşüktür ve kan dolaşımındaki görevini yerine getiremez. Kan şekeri yükselir ve ileriki yaşlarda bu durum çok ciddi başka hastalıklara yol açabilir. Şeker hastalığı oranı içerisinde %90 gibi büyük bir yere sahiptir ve genellikle kilolu kişilerde sinsi olarak ilerler. İnsülin direnci olarak adlandırılır ve 5-6 yıl gibi bir sürede tip II diyabete dönüşür.