Yaşam

Çalışan Annelerin Hamilelik ve Sonrası Hakları Nelerdir?

Çalışan Annelerin Hamilelik ve Sonrası Hakları Nelerdir? Türkiye’de kadınların çalışma hayatındaki hakları son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu durum kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasının önünü açmıştır. Peki çalışan annelerin hamilelik sürecinde ve doğum sonrasındaki hakları nelerdir? İşte sorunun cevabı yazımızda yer almaktadır.

Çalışan Annelerin Hamilelik ve Sonrası Hakları Nelerdir? Hem çalışan hem de çocuk yetiştirmeye çalışan annelerimizi saygıyla selamlıyorum. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı %31,6, istihdam oranı ise %26,7’dir. Ülkemizde çalışma çağındaki yaklaşık 32 milyon kadının 8,5 milyonu işçi, memur veya esnaf olarak iş hayatında yer almaktadır.

16.Hafta Doğum Haftası

Doğum yapan işçi ve memurlara doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan 8 hafta sonra olmak üzere 16 hafta doğum izni verilir. Esnaf (4/b) konumundaki kadınlara da aynı süre içinde dinlenme raporu verilir. Çoğul gebelik durumunda doğum öncesi döneme 2 hafta eklenir.

Analık İzninde Rapor Parası

4/a (SSK) ve 4/b (BAĞ-KUR) statüsünde çalışan anneler, 16 haftalık doğum izni süresince Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan iş göremezlik ödeneği almaktadır. Ödenek tutarı, raporun kullanılmaya başlandığı son 12 aydaki prime esas kazancın 2/3’ü kadardır.

Bebekli Annelere Süt İzni

4/a statüsündeki çalışan anneler, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmek için günde 1,5 saat emzirme izni kullanırlar.

6 Aya Kadar Yarım Çalışma Hakkı

Doğum yapan kadın işçi ve memurlar ile üç yaşından küçük çocuğu evlatlık edinen kadın ya da erkek işçi/memurlara ilk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay ve sonraki doğumlarda 6 ay çalışma hakkı verilmektedir.

Memur İçin 24 Ay, İşçi İçin 6 Ay Ücretsiz İzin

Doğum memuru, talep edilmesi halinde 16 haftalık doğum izninin bitiminden veya 6 aya kadar olan yarım çalışma süresinin bitiminden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir.

Kadın işçiler ise sadece 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilirler.

Çalışan Annelerin Yarım Zamanlı Çalışma Hakkı

2016 yılında çıkarılan yasa ile işçilere ve memurlara, doğumdan 2 ile 6 ay sonra yarı zamanlı çalışma hakkının ardından çocukları ilköğretime başlayana kadar yarı zamanlı çalışma hakkı tanınmıştır. Bu hakkın kullanılabilmesi için işçiler ve memurlar için ayrı düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu