Lazer Gönderen Uydu Uzaya Gidiyor
Uzay lazerleri, bilim adamları tarafından dünyayı haritalandırmasına yardımcı olmaktadır. NASA’nın son görevi de bu konuyla alakalı olarak yer almaktadır.
Yakın zamanda NASA, ICESat-2’yi yörüngeye doğru yolluyor. Bu uydu tasarımı ise, ATLAS adı ile bilinen dev bir lazeri atmosferin dış bölgesine taşımaya başlıyor. ATLAS, uydu dünya üzerine yaklaştıkça NASA’nın gezegenlerinin ayrıntılı fotoğraflarını oluşturmasını sağlamaktadır. Her 70 santimetrede bulunacak olan bir gezegenin lazerli ölçümünü yapmaya devam eden cihaz, her saniye dünya üzerinde 10 bin adet lazer göndermeye devam ederken ışının yeryüzüne çarparak geri dönme süresini ölçüyor. Her vuruşta yaklaşık olarak 20 trilyon foton göndermeyi başaracak olan ATLAS ile beraber bilim insanları, Dünya’nın yükseklik özelliğini bu cihaz sayesinde olağanüstü hassaslıkla ölçmeyi planlıyor.
Gizemli Delik Araştırılıyor
Bu yeni teknoloji, bilim adamlarının Dünya’nın özelliklerini en iyi şekilde tanımlamasına ve buzulların, buz tabakalarının ve deniz buzul tasarımların doğru olarak en iyi şekilde ölçümlerini yapmasına olanak sunmaktadır. ICESat-2 Dünya üzerinde yıl içerisinde dört kez dolaşacağı için, araştırmacılar bu alanların mevsimler değişmeye devam ettikçe nasıl değişeceğini gözlemlemektedir.
Benzer Veriler Toplanmıştı
NASA’nın 2003 ve 2010 yılları içerisinde uzaya göndermeyi planladığı ICESat, zamanında benzer verileri bir araya getirdi. Ancak teknoloji o dönemlerde bu zamana ciddi yol kat etmeye başladı. Bu uydu bir saniye içerisinde ancak 40 lazer darbesi göndermeye devam ederken, ICESat-2 bir saniyede 10 bin lazer darbesi göndermeyi planlıyor. Bu da Dünya topografisinin çok daha doğru harita uygulamasının çıkarılması anlamına gelmektedir. Uydu, 15 Eylül 2018 Cumartesi günü içerisinde İstanbul saatiyle 15.00’da fırlatılması planlanıyor. Teknolojik gelişmeler konusunda tüm detayları hemen internet adresimiz üzerinden kolayca erişebilirsiniz.