Hamilelik

Bebeğinizin Kordon Kanı Sizi İyileştirebilir

Kök hücre bakımından son derece zengin olan kordon kanı iyileştirici özelliğe sahiptir. Özellikle bebeklerin kordon kanı tüm ailenin sağlığı bakımından önem taşımaktadır. Özellikle lösemi, talasemi, lenfoma gibi ciddi hastalıkların tedavisi için geleceğe yapılacak en önemli yatırım kordon kanının saklanmasıdır. Kordon kanı saklandığında ileride bebeğin başına gelebilecek hastalık durumunda uyumlu kök hücre aramak yerine kendi kordon kanı ile tedavi sağlanabilmektedir. Benzer durum bebeğin birinci derece yakınları için de geçerlidir. Günümüzde kök hücre tedavisi için uyumlu dokuların bulunması son derece zor olduğundan dolayı kordon kanı saklandığında hastalıklardan kurtulma şansı son derece yüksek olmaktadır.

Kordon Kanı Nasıl Saklanmalıdır?

Anne ile bebek arasındaki besin ve oksijen alışverişinin yapılmasını sağlayan göbek kordonu bebek doğduktan sonra kesilmektedir. Daha sonra göbek bağının içinde kalan özel kan bir torbaya koyulmakta ve buna kordon kanı ismi verilmektedir. Bu kanı muhafaza etmek için özel kordon kanı bankaları bulunmakta ve -196 derece sıcaklıkla uzun yıllar boyunca saklayabilmektedir. Doğum yapılan bazı hastaneler de kordon kanı saklama hizmeti vermektedir. Bunun için belirli bir hizmet bedeli ödenmektedir. Bu sayede beklenmedik bir ciddi hastalık durumunda saklanan kordon kanı ile tedavi mümkün hale gelmektedir. Eğer kordon kanı saklama amacı varsa doğum öncesinde bununla ilgili detaylı bilgi edinilmelidir.

Kordon Kanının İyi Geldiği Hastalıklar Nelerdir?

Bebeklerin kordon kanı pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Bunlar içerisinde kemik iliği kanseri ilk sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra talasemi, merkezi sinir sistemi hastalıkları, felç tedavisi, tip 1 diyabet, kalp yetmezliği ve işitme kaybı tedavisi bu hastalıklardan sadece birkaçı olarak bilinmektedir. Günümüzde yaklaşık seksene yakın hastalık kordon kanı tedavisi ile tedavi edilebilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu